Zwarte thee

Het verschil tussen Witte, groene en zwarte thee

Witte thee

Van zwarte en groene thee heb je waarschijnlijk wel gehoord, maar witte thee is een stuk onbekender. Wat is witte thee eigenlijk? Om dat uit te leggen, kijken we naar het productieproces. Theeplukkers plukken steeds de jonge blaadjes van de plant. De jongste, nog dichtgevouwen bladknoppen worden gedroogd en verkocht als witte thee. De knoppen worden tijdens het proces nauwelijks bewerkt. Hierdoor krijg je die subtiele, ietwat zoete smaak. Ga je zelf een kopje witte thee zetten? Laat het water dan even afkoelen tot 80°C voor de rijkste smaakbeleving.

Groene thee

De verwerking van de andere bladeren bepaalt of je groene of zwarte thee krijgt. Het grote verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee alleen kort verhit en gedroogd wordt. Oxidatie wordt voorkomen en daarom blijven de blaadjes groen. De smaak verschilt ontzettend en is afhankelijk van het het land van herkomst, hoe het geplukt is, het klimaat en plukseizoen. Je krijgt het lekkerst kopje groene thee als je hem zet met water met een temperatuur tussen de 70°C en 80°C.

Zwarte thee

Waar je bij groene thee niet wil dat de blaadjes oxideren, laat je dit bij zwarte thee juist wel gebeuren. Door de blootstelling aan zuurstof kleuren de bladeren bruin, zoals je dat gewend bent van zwarte thee. Na het oxideren worden ook de bruine theeblaadjes verhit in de wok. Het wokken zorgt ervoor dat het vocht uit de bladeren verdampt, waardoor je het oxidatieproces stopzet. Dit is waarom je groene thee dus meteen in de wok doet en zwarte thee pas veel later in het proces. Dit is dus het verschil tussen groene en zwarte thee. Ook is de smaak van zwarte thee wat sterker dan die van de groene variant. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten, waarvan English Breakfast, Ceylon en Earl Grey waarschijnlijk de meest bekende zijn. Ook dit kopje is het lekkerst als je het water even laat afkoelen tot 80°C.

Witte thee: http://fothee.be/product/jasmin-silverneedle-witte-thee/
Groene thee: http://fothee.be/product/kabusecha-asuka-groene-thee/

 

2 Reacties

 1. Nicolas

  Fantastisch informatie! Bedankt Marc!

  Antwoord
  • Marc Vanraes

   Dat is graag gedaan Nicolas en dank je wel voor de reactie.
   Als de corona maatregelen het toelaten dan ga ik workshops geven waarin alles nog duidelijker uitgelegd gaat worden.
   Ook kan je dan de verschillende theeën eens ruiken en proeven.

   Smakelijk en tot drinks

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *