Thee zetten is niet alleen de drank drinken…

Thee drinken is alleen niet de gezonde drank met de helende kruiden en vitaminen, drinken. Het is ook een mindset, lees maar even mee.

 

 1. Vertraag

Wat is het eerste dat je doet als je thee gaat zetten of yoga wil doen? Je stopt je dagelijkse activiteiten en vertraagt. Laten we dat nu doen. Ga voor de juiste mindset, adem een paar keer diep in en uit. Bij het uitademen kan je jouw adem een geluid meegeven, bijvoorbeeld een suizend geluid, het monotoon geluid heeft ook een rustgevend gegeven.

 

 

2. Kies een theepot en theetas

Je hebt om te beginnen een kookpot nodig om het water in te doen. Je hebt een container nodig met een opening, daar kan je al het goed indoen dat je nodig hebt. Je hebt bepaalde grenzen nodig. Waar en wanneer en hoe lang ga je yoga doen? Je lichaam is ook een container.

 

 

3. Maak je (theepot) helemaal leeg

Voor je een theepot kan vullen met water moet hij leeg zijn. Dat is de zen no mind.
Maak jezelf helemaal leeg, jouw gedachtegang en adem alles uit, blaas het slechte mee uit en doe dit op een rustige manier, heel traag.

 

 

4. Vul je (theepot) met verse energie

Dan vul je de pot met vers stromend water. De inademing komt vanzelf als je alles uitademt. Laat je helemaal vullen met verse lucht. Beeld je in dat je de kroon van je hoofd opent en er vers hemelwater binnenstroomt langs de top van je hoofd die heel je lichaam en geest vult met verse energie en alle oude energie weg wast.

Denk misschien terug aan een moment in je leven waarbij je no-mind ervaren hebt, een moment waar je volledig aanwezig bent in het moment, één met het moment. Dat bankje aan op het plein onder een boom in het zonnetje waar je naar de mensen gekeken hebt. Misschien zit je wel ergens op een terrasje aan een kade en kijk je naar de boten in de haven met een tasje mokka voor je. Adem dat gevoel in hier en nu en voel dat je dat op elk moment terug kan oproepen als je dat wil.

 

 

5. Kies een smaak

Nu gaan we een smaak kiezen. Waar heb je nu nood aan? Een ontspannende thee? Of een opwekkende thee? Welke smaak trekt je het meeste aan? Misschien brengen de vorige gedachten wel smaken en geuren met zich mee. Deze kunnen helpen die juiste mindset vast te houden, weet je nog die Kamille drank op die markt in Marokko…. Hmmmm wat was het zalig daar met al die verschillende talen en gesprekken.

 

 

6. Warm het water op

Nu gaan we het water en ons lichaam opwarmen. Door beweging creëer je innerlijke warmte. Zo wek je vergeten energie bronnen in jezelf op en open je de weg naar de rust. De weg die de overvolle dag achter je laat.

Je kan bijvoorbeeld yoga doen en kies een reeksje yogaposes dat je kent, misschien de zonnegroeten of 5 Tibetanen. Laat je lichaam op een intuïtieve manier bewegen doorheen de poses en wek zo je innerlijk vuur op. Maar je kan ook de handelingen benadrukken van het theezetten. Je kan alles proper maken, die druppels opkuisen of de gebruikte lepel mooi leggen of de vaatdoek opvouwen en er naast leggen. Maak jouw eigen ritueel. Misschien is het even zoeken naar de juiste handelingen die jouw mindset nodig heeft. Je mag gerust open mindet zijn.

Zen= A state of calm attentiveness in which one’s actions are guided by intuition rather than by conscious effort. Meriam Webster dictionary

7. Voeg dan je thee toe. Je intentie.

Voeg je thee toe in de filter net voor het water zijn juiste temperatuur heeft. Het is hier heel belangrijk dat we het juist doen zodat we alles zijn plaatse geven, de juiste timing is alles.
Verbrand niet de zachte blaadjes van jouw thee of infuse, behandel ze met respect. Dat verdient het hele proces dat deze thee heeft mee gekregen, van pluk tot in jouw verpakking.

 

 

8. Adem de subtiele aroma’s van je thee in

Voel hoe de warmte van het water subtiele aroma’s vrij maken. Adem die aroma’s in van je thee en je intentie die je gekozen hebt. Geef het even de tijd, laat je terug meevoeren naar dat moment op die markt…

 

 

9. Drink je thee

Haal (na de tijd die de thee of infuse nodig heeft om tot zijn mooist te komen) de filter uit het water en zet ze even opzij, misschien op een bordje, je kan later nog eens water erover gieten zodat je nog eens kan genieten. Heb je niets gemorst?
Neem je kopje vast met je duim en wijsvinger, plaats je andere hand in een beschermende houding rond je. Nip zachtjes van je thee. Drink niet teveel ineens, want dan kan je je misschien verbranden, doe het zachtjes aan.

Vul je innerlijke bron als je de thee drinkt. Voel de thee stromen in je mond, keel, spijsvertering, tot in je buik, waar je energie reservoir is. Sluit je mula bandha (je perineum) om je energie bij te houden. Geniet. Drink de thee. Stop wanneer het je uitkomt. Eindig met relaxatie en absorbeer de effecten van jouw thee en/of yoga tot in het diepste van jezelf.

 

 

9. Ruim in rust op en blijf in jouw mindset

Ga nu niet hevig te werk bij het opruimen van dit alles, behoud de rust die je gecreëerd hebt en zet alles terug mooi weg op zijn plaats, daar waar het hoort. Zo kan je als het nodig is met de juiste ingesteldheid beginnen aan jouw moment van rust die je dan nodig hebt.

Smakelijk en tot drinks, je hebt het nodig.

 

Witte thee: http://fothee.be/product/jasmin-silverneedle-witte-thee/
Groene thee: http://fothee.be/product/kabusecha-asuka-groene-thee/

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *