Goudsbloem

Warme thee voor warme dagen

Warme thee zorgt voor verkoeling bij warme dagen!

Nu de zomers steeds warmer zijn, worden verkoelende dranken steeds belangrijker.
Het eerst waar je dan aan denkt is een koude frisdrank of een ijsje.
Toch is het drinken van warme thee tijdens hete dagen echt geen slecht idee.

De grootste theedrinkers wonen dan ook niet voor niets in warme streken zoals woestijnen.
Als geen ander weten zij wat de voordelen zijn van hete thee, want warme dranken helpen om het lichaam af te koelen.Een kopje warme thee of water (koffie telt niet vanwege de hoge hoeveelheid cafeïne) zorgt ervoor dat je gaat zweten .

Verdamping

Hoe werkt het? De warme vloeistof activeert sensoren in je mond en het bovenste verteringsstelsel die je hersenen stimuleren om het lichaam meer te laten zweten.
En zweten is, zoals we allemaal weten, een belangrijk mechanisme om ons lichaam te helpen afkoelen. Belangrijk detail is wel dat het zweet de kans krijgt om te verdampen. Anders gaat het verkoelende effect verloren. Wanneer het dat niet doet, en het zweet gewoon van je afdruppelt, dan ben je niet beter af met je kop thee. Een warme drank in een vochtig klimaat zal dus minder effect hebben. Ook als je te veel kleren aan hebt, zal het warme kopje geen verfrissing brengen. Drink tot slot ook geen warme drank wanneer je jezelf in het zweet aan het werken bent in de fitnesszaal.

Koud is niet altijd verfrissend

En hoe zit het dan met koude dranken? Werken die dan niet verfrissend? Eventjes wel. Wanneer je een koude drank nuttigt, die kouder is dan het lichaam, zal de warmte overgedragen worden in de vloeistof, maar dat zorgt maar voor een tijdelijk verkoelend effect. Het probleem is dat die warmteoverdracht wordt gecompenseerd door minder zweet op het huidoppervlak. Bovendien is het volume van de koude vloeistof relatief klein in vergelijking met alle vloeistof in het lichaam. IJsdrankjes zoals slushies kunnen je zelfs nog meer doen opwarmen. Dat komt omdat dergelijke dranken zo koud zijn dat ze het zweetmechanisme in het lichaam blokkeren en het lichaam nog meer warmte opslaat.

Pikant eten

Niet alleen warme dranken zijn een aanrader op hittedagen. Ook pikante maaltijden werken op eenzelfde manier. Ook hier is het opnieuw geen toeval dat mensen in een warm klimaat, zoals in Azië en Zuid-Amerika, vaker pikante voeding op het menu zetten in plaats van verfrissende producten zoals meloenen of ijsjes.

Een pittige thee met b.v gember en peper is dan ook een echte aanrader voor warme dagen.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan Marrakesh Nights, Of de Summer Miracle Rooibos natuurlijk met verbena bladeren, munt groen*, venkel, hibiscus, anijs, gember.

Bekijk ook deze blog eens over hoe warme thee jou kan helpen tijdens het sporten. Bijvoorbeeld bij Yoga.

Smakelijk en tot drinks.

Marc

Bron: tea for you

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *