Een mokkapot bij Fothee

Wil je graag een Mokkapot kopen, let hier dan op

Wat is een mokkapot?

Als je de mokkapot niet kent, heb je hem vast al weleens gezien. Deze iconische koffiepot was de voorloper van de espressomachine.

Hij is uitgevonden in de jaren dertig in Italië, door Alfonso Bialetti, waar deze mokkapotten nog steeds razend populair zijn. Niet zonder reden, want je kan er heerlijke mokka koffie mee zetten die tussen espresso en filter valt qua sterkte.

Maar hoe maak je er lekkere koffie mee? Hoe werkt ie precies? Waar moet je op letten als je er een koopt? Dat en veel meer kom je te weten in dit artikel.

Waarom een mokkapot?

Het grote verschil tussen de mokkapot en andere zetmethoden zonder elektriciteit is dat de koffie onder druk wordt gezet. De druk is wel een stuk lager dan in een espressomachine, maar geeft nog steeds een krachtiger resultaat dan met een koffiefilter.

Dat maakt hem ook perfect om melkdrankjes mee te maken zoals een cappuccino of een latte macchiato. Dus als je houdt van een sterkere koffie of graag koffie met melk drinkt, dan is de mokkapot echt iets voor jou.

Mokka koffie maken, hoe werkt het precies?

De mokkapot bestaat uit drie grote onderdelen en een rubberen ring om hem water-, stoom- en lucht dicht te houden. Het onderste onderdeel is het waterreservoir. Dat vul je met (warm) water tot net onder het ventieltje dat in het reservoir zit.

Het tweede onderdeel is de koffiefilter of basket, deze vul je met koffie zonder aan te drukken. Daarbovenop komt het opvangbakje. Deze onderdelen worden dan samen geschroefd met de rubberen ring ertussen en op het vuur gezet.

Het water wordt heet en de druk bouwt zich op tot dat het water door de koffie wordt geduwd en uiteindelijk in het opvangbakje komt. Als hij een sputterend geluidje begint te maken is de koffie klaar.

Koopadvies: Waar let je op bij het kopen van deze Italiaanse koffiepot?

Wij zijn grote fan van de Bialetti-mokkapotten. Ze zijn stukken beter van kwaliteit dan goedkopere kopieën en gaan dus jaren mee als je er goed zorg voor draagt.

Het voornaamste ding waar je rekening mee moet houden is de grootte van de mokkapot. Je moet hem telkens helemaal vullen en zet dus telkens evenveel kopjes koffie.

Let erop dat het aantal kopjes dat wordt vermeld door de fabrikant is gebaseerd op het volume van een espresso.

Kies het juiste formaat mokkapot

Voor een enkele koffiedrinker raden we aan voor model te kiezen van 100 ml of 200 ml. Genoeg voor twee a drie kleine kopjes koffie.

Er bestaan ook modellen die nog kleiner zijn, maar we raden deze niet aan omdat de output te klein is en het ook iets moeilijker is omdat de onderdelen zo klein zijn.


 

120 ML of 2-kops mokkapot

De Bialetti 2-kops Moka Express is ‘s werelds meest erkende en gekoesterde koffiezetapparaat. De opvallende achtkantige aluminium pot is gemakkelijk te gebruiken en maakt je koffie klaar op een authentieke wijze.

 


 

300 ML of 6-kops mokkapot

De Bialetti 6-kops Moka Express is ‘s werelds meest erkende en gekoesterde koffiezetapparaat.

Goede koffiebonen kopen? Bekijk mijn assortiment.

Bron: baristaworden

Smakelijk en tot drinks

Marc

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *