Erythritol

Wat is nu Erythritol

Erythritol?

Erythritol (E968) werd in 1874 ontdekt en is een natuurlijke zoetstof. Het is een suikeralcohol ook wel polyolen genoemd. Erythritol smaakt ongeveer hetzelfde als suiker met een lichte vanille toets erin. En bij verhitting vervormd de smaak niet.
Het is de enige polyol die zo goed als geen caloriewaarde heeft, dus super voor de lijn. Het is een zeer geschikte vervanger van suiker.
Wat ook heel belangrijk is, het heeft geen invloed op je bloedglucose, dus volkomen geschikt voor diabetes.
De natuurlijke zoetstof heeft ook zo goed als geen negatieve invloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers. Dus ook geen last van de darmen bij normaal gebruik.

Andere bekende suikeralcoholen zijn xylitol, sorbitol en maltitol.
Erythritol verschilt met de rest. Het bevat veel minder calorieën vergeleken met andere polyolen.

Een paar cijfers

Suiker: 386,7 calorieën per gram
Xylitol: 2.4 calorieën per gram
Erythritol: 0.24 calorieën per gram

Gezond?

Dus zo goed als geen calorieën maar wel een redelijke zoetwaarde.
Wat nog heel belangrijk is, dat Erythritol geen kunstmatig zoetmiddel is. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk.
Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Het resultaat is witte korreltjes die voelen als gewone suiker.

Er is veel onderzoek gedaan naar de zoetstof. Studies wijzen uit dat het veilig is in gebruik, zelfs wanneer het dagelijks wordt gebruikt en in hoge hoeveelheden. In 1999 werd de natuurlijke zoetstof goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO. In 2003 besloot het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) dat erythritol veilig kan worden gebruikt in voedingswaren.

En wist je dat…

En wist je dat… erythritol is niet slecht voor je gebit en lijkt zelfs een actieve bijdrage te doen aan de mondgezondheid. Het neutraliseert de zuurgraad van de mond en vermindert tandplak.

Even nog samenvatten.

Lekker van smaak, bijna als suiker
Ook bijna even zoet als suiker
Verandert niet van smaak bij verhitting
Goed voor de lijn, tanden EN geschikt voor mensen met diabetes.

Wat wil je nog meer…

Ik gebruik het ook om mijn madeleintjes te maken die iki bij de koffie serveer.
Kom maar eens proeven.

Smakelijk en tot drinks

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *